Sunday, August 22, 2010

AYAM MASAK PUTIH BUGIS STYLE..

ohhhhhhh LAMANYA TAK ADA UPDATES, ANYway when we were small we use to eat this ayam masak putih (bugis style) and ever since i keep on thinking how nice would it be if i can cook it myself. So today i browse tru the internet and found this recipee.

So inday if ur reading this, here is the recipee. hope u like it and panggil aku kalau kau masak okay.


AYAM MASAK PUTIH (OPOR AYAM)
ekor ayam
santan (1 biji kelapa)
garam dan gula secukup rasa
sedikit daun kunyit
3 sudu besar cili kering yg dikisar
4 sudu makan minyak untuk menumis
2 ulas bunya lawang
4 biji buah pelaga
3 cm kulit kayu manis
4-5 bunga cengkih Bahan-bahan untuk dimesin:
2 inci lengkuas muda
2 cm halia
2 cm kunyit hidup
5 batang serai
5-7 biji bawang merah



Cara:
1. Panaskan minyak.
2. Tumiskan bunga lawang, buah pelaga, kulit kayu manis dan bunya cengkih.
3. Bila dah harum, masukkan bahan-bahan yang dimesin dan campur sedikit air.Tumis sehingga pecah minyak, kemudian masukkan cili kisar.
4. Kacau dan biarkan sebentar lebih kurang 10 minit
5. Bila cili dah masak, masukkan ayam.
6. Selepas 5 minit, masukkan santan, garam dan gula secukup rasa. Kacau sedikit dan biarkan sehingga ayam masak menggunakan api yang sederhana.
7. Apabila kuah agak kering, masukkan daun kunyit dan bolehlah dihidang.
Cadangan Hidangan:
Hiaskan hirisan daun sup dan daun bawang yang dipotong 1 inci panjang untuk bau yg harum.
Tambahan:
1. Kurangkan santan jika mahukan rasan yang lebih best.
2. Jangan selalu sangat kacau ayam, nanti hancur.
3. Daun kunyit dimasukkan sebelum lauk diangkat untuk kekalkan baunya yg harum.